Muzeum města Mnichovo Hradiště

Akce a výstavy městského muzea

Když jsme zakládali muzeum...

01.04.2015 (St) 00:00
výstava o počátcích okresního muzea v MH a jeho příspěvku k Národopisné výstavě českoslovanské roku 1895
Místo: Muzeum města Mnichovo Hradiště
Kontakt:

Muzeum města Mnichovo Hradiště připravilo na duben letošního roku výstavu s názvem Když jsme zakládali muzeum. Jejím cílem je představit návštěvníkům počátky této instituce, které jsou spjaty s přípravou Národopisné výstavy českoslovanské konané v pražské Královské oboře v roce 1895. Už v březnu roku 1892 mnichovohradišťské okresní zastupitelstvo jmenovalo okresní odbor národopisné výstavy českoslovanské a pozdějitzv. okresní komitét, za jehož předsedu byl zvolen okresní starosta Josef Dürich. Tennavrhl, aby sesbírané předměty tvořily základ budoucího okresního muzea. Do práce se zapojili členové nejrůznějších spolků, velkou zásluhu na vytvoření muzejních sbírek mají vesničtí učitelé.

První národopisná výstavka, která měla být průpravou pro okresní výstavu, se konala v Kněžmostě v roce 1893.  Byla velmi úspěšná, podařilo se shromáždit více než 1200 předmětů. V roce 1894 okresní komitét zanikl a na jeho činnost navázal Okresní muzejní spolek, v jehož čele stál opět Josef Dürich. Pod jeho vedením byla ve dnech 24. - 25. března 1895 uspořádána výstava sebraných předmětů v chlapecké škole v Mnichově Hradišti. Výstavu navštívil člen organizačního výboru národopisné výstavy v Praze Stanislav Sucharda, který vybral mnoho exponátů pro pražskou výstavu, kam byla poslána zásilka vážící 790 kg!

A právě řadu těchto předmětů je možné vidět na současné výstavě. K nejcennějším patří ukázky lidových výšivek a rukopisné modlitební knihy. Vystaveny jsou také prapory místních cechů, v nedávné době skvěle restaurované. K vidění jsou i další cechovní předměty, ukázky výrobků místních řemeslníků, dobové oděvy, nádobí, liturgické předměty i předměty denní potřeby, zemědělské nářadí a náčiní.

Mnichovohradišťské exponáty měly v roce 1895 v Praze úspěch, o čemž svědčí i udělené diplomy. Věříme, že se budou líbit i dnes. Přijďte se podívat i Vy. Výstava je otevřena od 1. do 29. dubna denně kromě pondělí.

Plakát s pozvánkou

10 x TIP: Akce na Mnichovohradišťsku
Od
16.03.
Do
20.04.
Rendez - Vous

Vernisáž výstavy Soni Kabaňové a Beaty Gerbocové v sobotu 16. března v 15:00.
Výstavu můžete poté navštívit vždy ve středu 15:00 - 18:00, sobotu 9:00 - 11:00, v neděli 15:00 - 18:00 nebo po domluvě na telefonu 606 858 110.


kde: Galerie Konírna, ZUŠ Mnichovo Hradiště
[ZUŠ MH]
St
17.04.
Matka v trapu

140 Kč

Krásná P. Hřebíčková jako žena, která vždy vše v rodině zařídí, až jednoho dne řekne dost!


kde: Kino Mnichovo Hradiště
[Kino Mnichovo Hradiště]
Čt
18.04.
Jarní poetická rozjímání

230 Kč

8. koncert Kruhu přátel hudby v sezóně 23/24.

Daniela Demuthová – mezzosoprán, recitace, Zbyňka Šolcová – harfa, autorka básní, Žofie Vokálková – flétna


kde: Městské divadlo Mnichovo Hradiště
[koncert]
Čt
18.04.
Nezlomní

150 Kč (české titulky)

Strhující film z prostředí vytrvalostních automobilových závodů se odehrává v džungli Dominikánské republiky. Celý tým si na 700km trati sáhne až na dno sil a překonat problémy jim pomůže i opuštěný pes, který je doprovází.


kde: Kino Mnichovo Hradiště
[Kino Mnichovo Hradiště]

19.04.
HRANICE VE VÝCHOVĚ

Do respektujícího vztahu patří i láskyplné, pevné “ne” / pojďme společně mluvit o tom, jak se nám v rodičovství daří držet své hranice a jak je nastavujeme svým dětem / besedu povede Iva Klímová, psychoterapeutka a máma 3 dětí. ZDARMA


kde: Volnočasové centrum Mnichovo Hradiště
[volnočasové centrum]

19.04.
Prázdniny s Broučkem

150 Kč

Brouček je starý karavan, ve kterém rodina vyrazí na dovolenou k Jadranu, nebude to ale bez problémů!


kde: Kino Mnichovo Hradiště
[Kino Mnichovo Hradiště]
So
20.04.
Festiválek Na Veselce

vstupné dobrovolné


kde: Restaurace Na Veselce, Nové Ves u Bakova nad Jizerou
[koncert]
So
20.04.
Sladký život

150 Kč

Mladý, úspěšný a rozmařilý hokejista dostává od života těžkou ránu... musí podstoupit transplantaci srdce! Musí začít žít a myslet jinak...


kde: Kino Mnichovo Hradiště
[Kino Mnichovo Hradiště]
Ne
21.04.
Jak zachránit draka

130 Kč (český dabing)

Draci a lidé byli dlouhá staletí přáteli, ale pak je lidé téměř vyhubili. Poslední drak trpí v zajetí, až se ho rozhodne zachránit malá dívenka, která mu nosí krmení.


kde: Kino Mnichovo Hradiště
[Kino Mnichovo Hradiště]
Ne
21.04.
Pohádky do kapsy

160 Kč

Dětské představení


kde: Městské divadlo Mnichovo Hradiště
[pro děti]